Like-oló

Friss topikok

Címkék

Hannibal, a sorozatos

2013.04.09. 16:18 Szarvas Norbert

images-1.jpegAz elmúlt évek legkomolyabban sikerült sorozata kétségkívűl az angoloknak köszönhető. A Sherlock egy régi sztorit vesz elő és teszi mindazt olyan stílusban, karakterfejlődésben, hangvételben, mint ahogy ez idáig nem sokan tudták. Amerika persze egyből reagált és megalkotta az amerikai Sherlock Holmes feldolgozást, ami nem képs egy ligába játszani az imént említett remekkel. Azonban most végre megérkezett az igazi vetélytárs. Mondhatni a Sherlock sorozat igazi Moriarty-ja. Itt a Hannibal...

Bevallom nem voltak nagy elvárásaim az első résszel kapcsolatban, hiszen mostanában eléggé el vagyunk eresztve szociópatákkal foglalkozó sorozatokkal ( Criminal Minds, Bates Motel, American Horror Story, Bones, Mentalista,), amik miatt nem biztos hogy kialakult az átlagos nézőben a hiányérzet még egy ilyen adás miatt. Gondoltam megnézem, hiszen mégis csak a híres Hannibal előzménysorozatáról van itt szó. Megnéztem.

HÁT BESZARÁS! Az első résznek sikerült egy olyan szintet hoznia, új perspektívát, ami miatt személyemben szereztek egy állandó nézőt. 1 órán keresztül olyan szarul éreztem magam, annyira tehetetlennek, mintha élve temettek volna el egy számomra szűk koporsóba a föld alá. Elképesztően merész lépés már a legelején egymás mellé állítani a jó és rossz szereplőt. Az már külön pikantériát nyújt, hogy a színes bogyók nagy mestere, Morpheus hívja be a játszmába Lechter professzort, aki már első ránézásre sem az az ember, akivel szívesen találkoznál. Nem is értem, hogy tud megélni pszichológusként.

nbc-s-hannibal-series-adds-laurence-fishburne.jpgEz a sorozat biztosan nem a gyilkosságokról fog szólni, de még nem is csak a történetről, hiszen az nem lesz neki. Ez a sztori egyértelműen három ember belső harcáról fog szólni, minden más pedig a körítés. Persze lesz itt szokásos perverz gyilkolások, de megoldás nem fog születni, ami külön örömteli-idegesítő számomra. 

Kezdjük Morpheussal, aki FBI főnököt alakít és aki először Willt hívja meg a játékba, majd miután Will kezd instabillá válni tökéletes választással bevonja talán minden idők legfélelmetesebb szociópatáját, akinek az a feladata, hogy analizálja Will-t, aki történetesen vicaversa őt keresi (bár erről nem tud). Hát ez valami zseniális húzás volt az alkotóktól, hiszen tulajdonképpen az életet mutatják be. Annyira abszurd, annyira valóságos, hogy a "főellenségünk" ott van előttünk és észre se vesszük. 

Amúgy Mr. FBI karaktere egy magát tökösnek mutató, cselekedeteiben tesze tosza öltönyös pingvin, aki barátjának mondja Will-t, mégse figyel rá kellően. Remélem az FBI a valóságban nem alkalmaz ilyen embereket, mert akkor komoly baj van.

Will, mint Hannibal későbbi "üldözőjécske" egy harmatgyenge karakter, akinél olyan érzésem volt végig, hogy egy apróbb széllökés is Kínába küldheti. Érdekes karakter, akinek komoly pszichológiai problémái vannak Veleszületett "tehetsége" a különlegesen erős intuíciós képesség, amivel a legjobb profilozókat megszégyenítő alapossággal és gyorsasággal képes felderíteni a gyilkos inditékait. Ez eddig rendben is van, hiszen karaktere kötelező eleme az ilyen sorozatoknak. Még az is rendben lenne, hogy a magánéletben egy nagy 0, semmilyen emberi kapcsolatra nem alkalmas és folyamatosan szenved mindentől. Be kell vallanom, hogy jól játsza szerepét. Azonban mi a búbánatos faxnak megy egyedül a vélt gyilkos házához? MINEK???? Hiszen ő nem FBI ügynök! A Mentalistából meg is  tudhattuk, hogy Patrick Jane CBI tanácsadó sem mehet egyedül ilyen fontos helyre, pláne nem lehet fegyvere! Én ezt nem tudtam hova tenni. Ez szerintem logikátlan nagy hiba volt a sorozattól első nekifutásként is. De mégis kiváncsian várom ennek az idegesítő srácnak a karakterfejlődését. Csak sírva ne fakadjon.

hannibal.jpgAtyaúristen! A Hannibalt karakterizáló Mads Mikkelsen egy zseni vagy a való életben is szociopata 190-es IQ-val. Világklasszis módjára hozza a szerepét. Amikor feltűnik a képernyőn akaratlanul is minden szempár rá szegeződik, mi nézők pedig ott látjuk minden lépésében a váratlant (tudjuk de nem sejtjük). Ez az ember képes lehűteni a levegőt a szobában. Sajnos az ő klasszisához nem illenek az ellenfelek, egyszerűen nem egy kategória. Hannibal egy végtelenül kimért, precíz pszichológus, aki kényesen ügyel táplálkozására ( embereket eszik) és minden percben ő uralja a helyzetet. Jelenleg úgy tűnik, hogy legyőzhetetlen Will és az FBI számára. De emiatt ne okoljuk őket, hiszen szerintem még a Criminal Minds csapata vagy Patrick Jane sem lenne képes bizonyítani bűnösségét. Annyira izgalmas a karakter, mint amennyire Sherlock karaktere az angol sorozatban.

Bár azért hallkan hozzáteszem, már messziről látszik, hogy valami nem stimmel ezzel az emberrel. Valószínűleg az életben ha én lennék Will, biztosan elkezdeném tesztelni  dr. Lechtert, és kizökkenteni az egyensúlyi állapotából, hogy megismerjem az álarc mögötti szuperegót. Ezt úgy lehetne (tanulva az elmúlt évek sorozataiból), hogy folyamatosan támadni kell a doki körül levő rendet, fegyelmet. Az ennyire markáns jellemet egy idő után ki tudja készíteni már az is, ha nincs valami a helyén.

Mindenkinek ajánlom a sorozatot, hiszen a szociópaták már körülöttünk vannak. Itt megtanulhatjuk felismerni őket és talán kezelni is. A csajoknak mondom, hogy itt nem az emberevészet a lényeg, hanem a mögöttes mondanivaló...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorozatolo.blog.hu/api/trackback/id/tr705213627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása